Lamináltparketta-vásárlás előtt áll? Ezeket a szempontokat vegye figyelembe!
Hálószobába vagy nappaliba, gyerek vagy háziállat mellé nem mindegy, hogy milyen meleg burkolati anyagot választunk. A döntés meghozatala előtt érdemes nemcsak a laminált parketták színvilágát áttanulmányoznunk, hanem számos más szempont alapján is górcső alá kell vennünk a termékkínálatot. Az újHÁZ Centrum eheti blogbejegyzésében ezeket a prioritásokat gyűjtöttük egy csokorba.

1. Szín és mintázat

Ne feledjük: a laminált parketta színe és mintázata nagyban befolyásolhatja térérzetünket. Míg a világos, natúr jellegű darabok optikailag kifejezetten növelik a helyiséget, addig a sötét, rusztikus változatok összenyomják, kicsinyítik azt. Éppen ezért ez utóbbiak csakis nagy térben javasoltak, otthoni felhasználására célszerűbb az üdébb, világosabb árnyalatokat preferálnunk, amelyek a bútorok és a falfestékek széles köréhez is tökéletesen illeszkednek.

2. Kopásállóság

Nem mindegy, hogy milyen kopásállóságú laminált parkettát fektetünk le otthonunkban. A nagy igénybevételnek kitett területeken egyértelműen a magasabb kopásállóságú osztályba tartozó termékek közül érdemes választanunk, míg a hálószobában elegendő lehet egy középkategóriás termék is. Irodahelyiségbe vagy konyhába, ahol görgős székeknek vagy éppen gyakori súrlódásnak, súrolásnak van kitéve a felület, mindenképpen a legmagasabb, AC4 illetve AC5 besorolású terméket válasszunk. Ügyeljünk azonban a pontos lerakásra, hiszen az élettartam-garanciát csakis ekkor tudjuk probléma esetén érvénybe léptetni.

3. Fűtőberendezések

Hagyományos radiátoros fűtés esetén bármelyik laminált parkettát lefektethetjük otthonunkban, amennyiben azonban padlófűtésünk van, érdemes mérlegelnünk. A jól szabályozott melegvizes padlófűtés esetében többnyire nem okoz problémát a parketta minősége és vastagsága, elektromos padlófűtés esetén azonban érdemes az egész parkettakérdést átgondolni. A gyakran erős hőhatás miatt ugyanis a laminált parketta akár meg is olvadhat, de kisebb-nagyobb károsodást mindenképpen szenvedhet. Hasonló a helyezet a kandallók és a kályhák esetében is; ezeken a területeken érdemesebb a hideg burkolati anyagok közül választanunk.

Természetesen nem utolsó szempont az ár sem, hiszen egy építkezésnél, lakásfelújításnál gyakran árérzékeny döntést hozunk. Éppen ezért azt javasoljuk, hogy vásárlás előtt térjenek be az újHÁZ Centrum egyik szakkereskedésébe, ahol hozzáértő munkatársak segítenek kiválasztani az igényeiknek megfelelő legjobb ár-érték arányú, minőségi terméket.

nyakep.hu | Nyak-Ép Kft. Minden jog fenntartva. | 1991 - 2024